De dag van...Jordy Nieland

Senior Data & Software Engineer, ICT

Bij Vitens garanderen we onze klanten elke dag zuiver drinkwater. Vandaag, morgen en in de toekomst. Maar hoe ziet dat er in de dagelijkse praktijk nou uit? Om je een beeld te geven, nemen we je mee in de dag van Jordy Nieland, Senior Data & Software Engineer bij Vitens.

06.00 UUR

Vandaag werk ik in Zwolle en niet vanuit huis, dus sta ik vroeg op. Mijn ouders en zusje slapen vaak nog. Gauw een bekertje yoghurt, een kop koffie en dan in de auto.

8.15 UUR

Eerst langs de koffieautomaat, dan met de lift naar de derde verdieping. Ik check of het waterverbruik rapport is uitgevoerd. Dit gebeurt altijd ’s nachts, als controle op afwijkingen. Het gebeurt wel eens dat het proces ergens blijft hangen, dus controleren is belangrijk.

Nieuwe functie

Mijn ochtenden zitten meestal vol met vergaderingen. Als Data Engineer verzorg ik al het regelwerk voor onze data: de juiste gegevens op de juiste plek, de onderlinge communicatie tussen verschillende applicaties. Een nieuwe functie binnen Vitens en er komt veel bij kijken. Van netwerk- en systeembeheer tot programmeren en functioneel ontwerp. Kennis van alle domeinen en systemen is hierbij een must. Soms is het nog lastig: wat hoort nou wel en niet bij deze nieuwe functie? En regelmatig loop ik tegen bestaande routines en procedures aan. Maar daar staat tegenover, ik ben de allereerste Data Engineer van Vitens. Dat geeft veel vrijheid voor eigen inbreng.

12.00 UUR

Tijd voor een gehaktbal of tosti met soep in de kantine. Helaas is de pingpongtafel net weg. Daar speelde ik graag een potje op.

Betere data

De middagen staan in het teken van werken aan nieuwe tools. Zo zijn we bezig met een tool voor het voorspellen van graafschade: verschillende data berekenen het risico op graafschade aan onze leidingen door aannemers. Ook werken we aan een herberekening van het NIRG, het Niet In Rekening Gebrachte water. Dit gaat via het platform MapR, waar we snel alle data kunnen analyseren. Supersnel, zelfs. Maar liefst 73 miljoen opgevraagde meterstanden waren binnen 10 seconden verwerkt. Dankzij MapR kunnen we het NIRG nauwkeuriger berekenen, niet alleen per jaar maar ook per maand. En met betere data kunnen we beter monitoren.

16.00 UUR

De werkdag zit erop. Rond half zes ben ik thuis en kook ik mijn eigen potje.