De dag van...Joost Bouten

Manager Duurzaamheid, Business Development

Bij Vitens garanderen we onze klanten elke dag zuiver drinkwater. Vandaag, morgen en voor generaties na ons. Maar hoe ziet dat er in de dagelijkse praktijk nou uit? Om je een beeld te geven, nemen we je mee in de dag van Joost Bouten, Duurzaamheidsmanager bij Vitens.

6.30 UUR

Een goede start van de dag is met mijn gezin. Al het lijkt soms een ratrace: onze kinderen – zoon van 6, dochter van 4 – helpen aankleden, boterhammen smeren en dan samen ontbijten. Voor mij yoghurt met noten en koffie. Mijn vrouw brengt de kinderen naar school en ik stap op de fiets naar kantoor.

8.30 UUR

Eerst op zoek naar een werkplek. De ene keer zit ik op het Ontmoetingsplein, de andere keer sluit ik me op in een stilteruimte. Mijn rol: onze duurzaamheidsstrategie uitwerken. Dat komt neer op veel nadenken en overleggen. Met collega’s maar ook met andere drinkwaterbedrijven, bijvoorbeeld via het duurzame samenwerkingsverband Blauwe Netten.

Tweede generatie

Ik zie mezelf als een tweede generatie duurzaamheidsmanager. Mijn voorganger was druk aan het pionieren, mijn taak is het bestendigen. Duurzaamheid echt verankeren in de organisatie. Focus aanbrengen in onze strategie. Wat doen we wel, wat niet? En daarbij aanhaken bij de SDG’s, Sustainable Development Goals. We moeten juist onze bedrijfsspecifieke kansen benutten. Zoals methaangas onttrekken uit grondwater en gebruiken als energiebron. Een mooi voorbeeld van hoe we als Vitens een verschil maken.

12.30 UUR

Een rondje Engelse Werk met collega’s van Business Development. In de hand een broodje uit het bedrijfsrestaurant.

Klimaatadaptatie

Onze grootste uitdaging voor de toekomst is niet alleen het tegengaan van klimaatverandering, maar ook het omgaan met de gevolgen ervan. Wij zullen ons moeten voorbereiden op zowel droogte als neerslagpieken. Wat betekent dit voor de vraag naar drinkwater? Hoe houden we onze structuren en systemen in balans met de natuur? Een complex vraagstuk, maar juist daarom ook interessant.

17.30 UUR

Op de fiets richting kinderopvang. Mijn bedrijfswagen laat ik staan, ik ga liever met de fiets of trein naar werkafspraken. Ons huis hebben we onlangs ook verduurzaamd met zonnepanelen. Wie het eerst thuis is kookt, mijn vrouw of ik. Samen aan tafel nemen we de dag door. Daarna brengen we de kinderen naar bed en kijken we het journaal.

Bach

Nog even een stukje hardlopen, zo’n 7 kilometer langs de uiterwaarden. Of muziek luisteren en maken. Ik speel met mijn viool regelmatig in een ensemble. Bach is favoriet maar ik luister ook naar elektronische muziek. Mijn droom: een muziekstudio in de garage met een synthesizer en digitaal drumstel.

23.00

Het licht gaat uit, maar ik droom nog even door.