Trainee Techniek

Baue Menting is één van de vier trainees die vorig jaar begon met het traineeship Techniek. Dit is de eerste keer dat het traineeship door Vitens wordt aangeboden en het bevalt hem goed. “We lopen in een jaar met drie functies mee. Aan het eind kijken we welke functie ons het meest bevalt. Ik loop nu mee als Monteur Buitendienst. Hiervoor mocht ik een kijkje nemen bij een Netcoördinator. Ik vond het wel spannend. Ik heb een technische opleiding gedaan, maar heb geen ervaring met drinkwater. Mijn oom werkt al heel zijn leven bij Vitens en wees mij op het traineeship. Ik wist niet wat voor werk ik wilde gaan doen en was heel erg zoekende. Dat ik nu drie functies mag uitproberen, helpt mij bij het vinden van een richting.” 

Een functie kiezen 
“In het begin van het traineeship kregen we allerlei presentaties over technische functies binnen Vitens. We mochten er drie uitkiezen die ons het meest interessant leken.” Hoe Baue weet dat hij goed gekozen heeft? “Ik heb in het verleden veel met het oplossen van storingen te maken gehad. Dat vond ik minder leuk. Nu heb ik voor werk gekozen in de buitenlucht. Daar word ik blij van! We hebben één keer in de twee weken een cursusdag waarop alle trainees bij elkaar komen en hun ervaringen vertellen. Ik vind het leuk om te horen wat de anderen doen en ben dan extra blij met mijn keuzes.” 

Favoriete werkzaamheden 
Baue vindt het lastig nu al een favoriete functie te kiezen. “Het werk als Netcoördinator is me positief bevallen. Het was wel lastig door mijn gebrek aan ervaring. Bij nader inzien had ik beter als Monteur Buitendienst kunnen beginnen, omdat je het werk dan eerst in de praktijk leert. Dan heb je er een beter beeld bij. Als Netcoördinator moet je namelijk alle werkzaamheden voorbereiden, zoals vergunningen bij de gemeente regelen en andere afdelingen van Vitens op de hoogte stellen. Je moet erg veel regelen. Het werk als Monteur Buitendienst bevalt ook. We moeten waterleidingen en hoofdkranen aanleggen en vervangen, lekkages verhelpen en technisch onderhoud plegen. Ik vind het vooral lekker om buiten te zijn.” 

Elke dag iets nieuws leren 
“Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk omdat het zo afwisselend is. Ik leer steeds weer iets nieuws. De leukste dagen zijn de dagen waarop je de hele dag bezig bent en niet eens doorhebt hoe laat het is. Uiteindelijk wil ik nog meer leren over techniek. Bijvoorbeeld waarom bepaalde materialen wel worden gekozen en andere niet. Maar welke functie dat is, weet ik nog niet. Binnen Vitens kun je alle kanten op. Er is zo’n breed aanbod.”