Natuurbeheerder Winning & Zuivering
Jon Henzen: ''Ik werk nu drie jaar bij Vitens, eerder als Terreinbeheerder en sinds de zomer als Natuurbeheerder. Mijn werkgebied loopt van Zaltbommel tot de Achterhoek. Mijn functie is heel divers: ik werk ongeveer 60% binnen en 40% buiten. Men denkt dat we de hele dag lekker buiten in de natuur zijn. Ik zit dus ook wel op kantoor, bijvoorbeeld om ons digitale beheerprogramma bij te houden en opdrachten door te zetten naar aannemers.”
Hoeders van Filter Nul
Jon merkt vaak dat mensen verbaasd zijn dat Vitens zo veel met de natuur bezig is. Voor onze organisatie is dat best logisch: hoe schoner onze omgeving en de natuur, hoe minder we het drinkwater hoeven te zuiveren. In al onze drie regio’s werken naast een Natuurbeheerder een Ecoloog en twee Terreinbeheerders. Ze worden ook wel de Hoeders van Filter Nul genoemd: de beschermers van de bodem waarin ons zuiveringsproces begint.
Een onderdeel van het werk van Jon is het verrijken van de biodiversiteit. Zo ook in Tull en ’t Waal, waar Vitens vorig jaar
een nieuw waterwingebied realiseerde. Jon: ''Ik zag hier verschillende kansen.'' Bijvoorbeeld door het water dat Vitens gebruikt om filters mee schoon te maken, beter vast te houden. “Het is zonde als dat direct naar zee stroomt, want de omliggende natuur kan dit water goed gebruiken.” Samen met de waterschappen vroeg Jon een vergunning aan voor het plaatsen van een stuw, een houten schot in een sloot. “Het slootwater kun je gebruiken voor infiltratie. Door de stuw staat het water hoger. Ook zijn de oevers minder recht en dus natuurlijker, waardoor je een rijkere vegetatie krijgt met meer insecten.”
Een ander voorbeeld is aannemers zoeken voor het zaagwerk bijvoorbeeld, om te zorgen voor dunningen in de bossen. En de juiste beplanting bestellen. “In veel van de gebieden staan nu naaldbomen, terwijl die het hele jaar door water nodig hebben. Daarom planten we meer loofbomen. Een diverser bos is bovendien beter voor de biodiversiteit.”
Meer weidevogels
Jon gaat iedere dag met plezier naar zijn werk. “Het leuke is dat onze inspanningen echt effect hebben.” Zo broeden er in het waterwingebied Tull en ’t Waal na het eerste seizoen al zeventien kievieten en drie grutto’s meer. “Dat zijn misschien kleine aantallen, maar het gaat in Nederland niet goed met de weidevogels. Dus wij zien de toename als een succes!”