Informatie Analist ICT

Ze spelen een cruciale rol in het samensmelten van bedrijfsprocessen en informatiebehoefte van de organisatie op te halen en in kaart te brengen. De Informatie Analisten bij Vitens vormen de brug tussen het bedrijf en ICT-oplossingen. Wendy Polderdijk is één van de Informatie Analisten en vertelt over haar werk. 

Een boeiende leerschool
Er wordt op de afdeling veel gewerkt in projecten. “We beginnen met een verkenningsfase waarin we informatie moeten vergaren. Waar komt de informatievraag vandaan? Waar zou de oplossing aan moeten voldoen? We organiseren brainstormsessies om dit te bepalen. Als er nieuwe software moet komen, stel ik samen met de business de requirements op en bewaak ik dat de uiteindelijk geïmplementeerde oplossing hieraan voldoet.”

Ook moet er rekening worden gehouden met prioriteiten in de organisatie. "Mijn functie bevindt zich op het boeiende kruispunt van zakelijke belangen en ICT. Het vergt balanceren tussen beide werelden. Vanuit de organisatie komen veel informatievragen en behoeften, bijvoorbeeld over kennismanagement, datagedreven sturing of digitale samenwerking. In samenwerking met een senior- adviseur beoordelen we deze verzoeken. Soms kunnen we ze oplossen met bestaande tools of procesverbeteringen, maar we maken ook nieuwe applicaties.''

Wendy: ''Laatst kwam er een vraag vanuit een hydroloog. Zij werken met zware grondwatermodellen, waarbij een computer een week nodig heeft om dat programma uit te voeren. Ik verken dan de scenario’s. In dit geval kwamen we uit bij cloudcomputing. Dan draaien alle computingservices, zoals servers, op het internet.”

Een van de uitdagingen voor Wendy is zicht houden op de behoeftes binnen de organisatie. “Om veilig en schoon drinkwater te maken is goede samenwerking nodig tussen veel verschillende expertises. Als Informatie Analist leer je je in te leven in deze experts en probeer je hen ook wat van jouw expertise bij te brengen. Met wederzijds begrip kom je veel verder dan je alleen zou doen. Inlevingsvermogen, begrip en perspectief heeft deze positie mij zeker geleerd.”

Veelzijdig
“Mijn functie omvat een breed scala aan activiteiten. Het is een rol zonder strikte grenzen en is buitengewoon veelzijdig. Dit biedt de mogelijkheid om voortdurend nieuwe dingen te leren en verschillende interesses na te jagen. Als ik met echte specialisten van beheer ergens induik, snap ik er in het begin helemaal niks van. Maar dat het daarna ergens klikt, waardoor ik het begrijp. Dat is heel vet. Op deze manier ontwikkel ik mij continu, ook op persoonlijk en sociaal vlak. Voor mij is deze functie echt de ideale middenweg tussen IT en bedrijfskunde.”